poniedziałek, 25 czerwca 2012

klopsiki z indyka z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią



Ostatnio naszło mnie na klopsiki. Ale żeby były inne niż zwykłe "mielone tyle że mniejsze". Filet z indyka kupiłam w innym celu, ale tak mu się przyglądałam z ukosa  i powędrowałam z nim do sąsiadki.... bo nie mam maszynki do mielenia mięsa. A sąsiadka w bloku obok uczynna i od czasu do czasu mieli mi mięsko. Może czas zainwestować we własną? Wtedy i pasztety domowej roboty stały by się bardziej realne....
 
Klopsiki z indyka z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
  • 800g filetu z indyka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • suszone pomidory
  • kuleczki mozzarelli
Mięso zmielić, wyrobić z jajkiem i przyprawami, jeśli jest zbyt klejące dodać trochę bułki tartej. Dodać posiekaną bazylię i drobniutko pokrojone suszone pomidory. Jeszcze raz wyrobić i formować kulki umieszczając w środku po kawałku lub kuleczce mozzarelli. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Ja na koniec przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut żeby klopsiki doszły. Serek w środku był ciągnący, mięsko bardzo aromatyczne.

10 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne i zawsze są przepyszne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł z tą mozarellą - soczyste są i pachnące, prawda? M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsiki idealne dla mnie! Pysznie brzmią, mają wszystko co lubię i są inne niż zawsze. A maszynka do mięsa to dobra sprawa:) Warto zainwestować:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że okazało się że mam... mój tata przez dwa lata twierdził że nie mają maszynki tej klasycznej na korbkę, ze wyrzucił przy przeprowadzce... a tu nagle szukając namiotu w piwnicy przyniósł maszynkę :) więc taką klasyczną, wiadomo mniej wygodną ale mam :)

      Usuń
    2. eh te zakamarki piwniczne, niech szpera jeszcze, może coś więcej wyszpera:)

      Usuń
  4. sa naprawdę kuszące! jak tylko znajdę chwilę, chyba takie sobie przyrządzę ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne klopsiki :) ja bez maszynki nie wyobrażam sobie życia - pasztet, mieleńce czy właśnie klopsiki - zawsze mogę zmielić sobie mięso, które kupię

    OdpowiedzUsuń
  6. Z taką serową niespodzianką muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Klopsiki pieczone robiłam dotąd z mozzarellą. Jak mogłam nie wpaść na to, żeby dodać moich ukochanych suszonych pomidorów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że się pomysł spodobał :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...