piątek, 1 czerwca 2012

tartaletki z pomidorkami i szpinakiem

Druga wersja wiosennych, kolorowych tartaletek, idealnych jako przegryzka, kolacja czy danie piknikowe. Serdecznie zapraszam do wypróbowania :)

Tartaletki z pomidorkami i szpinakiem
cisto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
nadzienie:
  • pomidorki koktajlowe - 2 kolory
  • 2 garście szpinaku
  • ser pleśniowy blue
  • łodyżki 2 zielonych cienkich szparagów
  • mozzarella
  • łyżka masła
  • sól, gałka muszkatołowa
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić nim 12 foremek do tartaletek i podpiec 10 minut w 180 stopniach. W rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, poddusić, dodać ser, sól i gałkę muszkatołową. Wyłożyć szpinakowy farsz na tartaletki, na wierzchu położyć pokrojone w talarki łodyżki szparagów, przekrojone na pół pomidorki i kawałki mozzarelli. Zapiec ok 10 minut w 180 stopniach.

6 komentarzy:

  1. Świetne są :) muszę sobie nabyć takie małe tartaletki w końcu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie kusi ta pyszna kupka warzyw w ciastowej miseczce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne, wiosenne tartaletki! idealne na przyjęcie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka na każdą okazję! M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Same smakowitości! pysznie Olu to wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...