Za oknem od kilku dni ponuro, dzisiaj zimno, o 10 rano raptem 11 stopni. Mam nadzieję, że to tylko kiepski początek miesiąca a nie wróżba na resztę czerwcowych dni. W taką pogodę proponuję trochę słońca i lata na talerzu.
Spaghetti z grillowanym kurczakiem i bakłażanem
- makaron spaghetti
- pierś kurczaka
- mały bakłażan
- 400ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki serka mascarpone
- świeży tymianek, sól, pieprz
- odrobina słodkiego sosu chilli
- kilka żółtych pomidorków koktajlowych
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w sosie chilli. Zgrillować na patelni. Następnie zgrillować bakłażana pokrojonego w plastry lub półplasterki, skropionego oliwą. W rondelku rozmieszać przecier pomidorowy z serkiem mascarpone, dodać mięsko i bakłażana, sól, pieprz i tymianek, na koniec dorzucić pomidorki przekrojone na połówki. Podać z makaronem ugotowanym al dente.
I znów pyszności w moim stylu. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńale jakieś promyczki słonka dosięgły dania więc będzie dobrze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony, dziś na obiad będzie makaron. Zrobiłaś mi ochotę.
OdpowiedzUsuńPrawie lato na talerzu! Pachnące i słoneczne danie! M.
OdpowiedzUsuń