środa, 25 lipca 2012

focaccia z pestkami dyni i kwiatkami jadalnymi

Focaccia z pestkami dyni i kwiatkami jadalnymi
  • 700g mąki pszennej
  • 7g drożdży instant - 1 torebka
  • kilka zmiażdżonych ziarenek pieprzu kolorowego
  • 450ml ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • olej
  • sól morska
  • mieszanka suszonych kwiatów jadalnych
  • pestki dyni.
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, pieprz, wodę i oliwę a na koniec ze dwie łyżki suszonych kwiatków. Zagniatać, aż ciasto będzie jednolite  i gładkie. Następnie należy je przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.. Blachy (30x40cm) do pieczenia oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i  posypać suszonymi kwiatkami, pestkami dyni i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach. 

1 komentarz:

  1. Kolejna wersja - równie smakowita, i te kwiatki! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...