Focaccia z pestkami dyni i kwiatkami jadalnymi
- 700g mąki pszennej
- 7g drożdży instant - 1 torebka
- kilka zmiażdżonych ziarenek pieprzu kolorowego
- 450ml ciepłej wody
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- olej
- sól morska
- mieszanka suszonych kwiatów jadalnych
- pestki dyni.
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, pieprz, wodę i oliwę a na koniec ze dwie łyżki suszonych kwiatków. Zagniatać,
aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie należy je przełożyć do
miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.. Blachy
(30x40cm) do pieczenia oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia,
przełożyć ciasto. Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować
oliwą i posypać suszonymi kwiatkami, pestkami dyni i solą morską.
Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225
stopniach.
Kolejna wersja - równie smakowita, i te kwiatki! M.
OdpowiedzUsuń