Tym razem zapraszam na kolorowe risotto z młodymi warzywami. Smaczne kolorowe i niekłopotliwe w wykonaniu.
Risotto z warzywami
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 szklanki bulionu + zapas (gorący)
- masło
- olej
- parmezan tarty 1/4 szklanki
- 6 marchewek
- 1 cebula młoda ze szczypiorem
- 1 cukinia
- 1 młody seler (można dodać kalarepkę)
- natka pietruszki
- liście selera
- groszek (może być mrożony)
- sól i pieprz
Cebulę drobno pokroić i
poddusić na maśle, dodać starte marchewki i seler oraz pokrojoną w
kostkę cukinię. Dusić do miękkości, pod koniec dodać groszek, szczypior i
zieleninę. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać masło, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się
natłuszczą. Dolać szklankę bulionu, gotować powoli, często mieszając.
Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dolać następną szklankę
gorącego bulionu, potem dolewać po troszku. Po ok 15 minutach spróbować
ryż.
Ilość płynu może być różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać ciepłe warzywa - wymieszać.
Dodać starty parmezan, zamieszać, odstawić na 2 minuty i podawać.
Ilość płynu może być różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać ciepłe warzywa - wymieszać.
Dodać starty parmezan, zamieszać, odstawić na 2 minuty i podawać.
Uwielbiam risotto w każdym wydaniu ;) Pysznie!
OdpowiedzUsuńja też lubię a takie z młodymi warzywami jest bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńRisotto - pyszne danko i jakie zdrowe z warzywkami i kolorowe! M.
OdpowiedzUsuń