piątek, 27 lipca 2012

risotto z warzywami

Tym razem zapraszam na kolorowe risotto z młodymi warzywami. Smaczne kolorowe i niekłopotliwe w wykonaniu.

Risotto z warzywami
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki bulionu + zapas (gorący)
  • masło
  • olej
  • parmezan tarty 1/4 szklanki
  • 6 marchewek
  • 1 cebula młoda ze szczypiorem
  • 1 cukinia
  • 1 młody seler (można dodać kalarepkę)
  • natka pietruszki
  • liście selera
  • groszek (może być mrożony)
  • sól i pieprz
Cebulę drobno pokroić i poddusić na maśle, dodać starte marchewki i seler oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Dusić do miękkości, pod koniec dodać groszek, szczypior i zieleninę. Przyprawić solą i pieprzem.

 
Rozgrzać masło, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Dolać szklankę bulionu, gotować powoli, często mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dolać następną szklankę gorącego bulionu, potem dolewać po troszku. Po ok 15 minutach spróbować ryż.
Ilość płynu może być różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać ciepłe warzywa - wymieszać.
Dodać starty parmezan, zamieszać, odstawić na 2 minuty i podawać.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam risotto w każdym wydaniu ;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię a takie z młodymi warzywami jest bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto - pyszne danko i jakie zdrowe z warzywkami i kolorowe! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...