poniedziałek, 9 lipca 2012

knedle z truskawkami i śmietaną

Pierwszy raz w życiu robiłam knedle. Czemu? Nie wiem. Jakoś nie wyniosłam z domu "robienia" klusek i pierogów. Pierogi były raz w roku na wigilię, a leniwe czy kopytka pewnie średnio z raz na dekadę. Teraz robię je częściej, również ze względu na Bąbla, który je uwielbia, jak każde dziecko. Leniwe już przetestowałam w kilku odsłonach, pierogi oswoiłam, kopytka też w kilku wersjach. Przyszedł czas na knedle. Sezon truskawkowy to idealny moment. W sumie zdziwiłam się, że tak szybko mi poszło i że łatwiej niż się spodziewałam.

Knedle z truskawkami
  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 szklanki wody
  • truskawki
  • mąka do podsypania
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie podzielić je na części, uformować wałeczek (jak do kopytek) i albo odcinać albo odrywać kawałki ciasta, formować dłonią placuszek. Na środku kładłam truskawkę, szczyptę cukru i zamykałam w kuleczkę. Knedle gotowałam ok 6-8 minut w osolonym wrzątku od momentu wypłynięcia. Czas zależy od wielkości knedli. Z czereśniami, malutkie gotowałam krócej. Ugotowane polałam śmietanką z cukrem.

6 komentarzy:

  1. hmmm, nigdy nie dodawałam żadnego płynu do ciasta, ale każdy robi po swojemu :) uwielbiam knedle z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  2. knedle i kluski są super, nie tylko maluchy je uwielbiają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię zawsze knedle ze śliwkami, z truskawkami też są pewnie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham domowe knedle mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię, oj i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba każdy lubi knedle, bez względu na wiek. A zaczął się sezon na śliwki! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...