Nie mogłam się oprzeć kurkom na targu w sobotę. Sama nie zbieram, a jeśli już to sporadycznie, ale mam "swoją" Panią od darów lasu. Kupuję u niej kurki, jagody, borówki czerwone, żurawinę. Tym razem kurki, część wykorzystałam do mięska a część do jajecznicy :)
Kurczak z kurkami
- podwójna pierś kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- szczypta kurkumy
- większa szczypta mielonej ostrej wędzonej papryki
- 100g kurek
- masło
Pierś kurczaka oczyściłam, rozdzieliłam, włożyłam do miseczki i zalałam olejem wymieszanym z przyprawami. Kilka razy obracałam kurczaka aby cały dobrze pokrył się aromatami. Kurki oczyściłam, większe przekroiłam wzdłuż i podsmażyłam na maśle, soląc i odrobinę pieprząc. Kiedy piersi poleżały ok 30 minut w marynacie, wrzuciłam je na rozgrzaną suchą patelnię i obsmażyłam z obu stron na złoto. Następnie przykryłam pokrywką aby doszły w środku. Gotowego kurczaka pokroiłam na plastry, polałam kurkami z masełkiem i podałam z ziemniaczkami pieczonymi w talarkach.
Coś pysznego!!! A jaki wygląd dania! Kurki pachnące i te ziemniaczki....mniammmm M.
OdpowiedzUsuńja jak nie nazbieram to nie zjem - nie kupuję leśnych grzybów i już, tak mam ...
OdpowiedzUsuńkażdy robi jak lubi i jak mu wygodnie
Usuń