poniedziałek, 6 sierpnia 2012

kurczak z kurkami

Nie mogłam się oprzeć kurkom na targu w sobotę. Sama nie zbieram, a jeśli już to sporadycznie, ale mam "swoją" Panią od darów lasu. Kupuję u niej kurki, jagody, borówki czerwone, żurawinę. Tym  razem kurki, część wykorzystałam do mięska a część do jajecznicy :)

Kurczak z kurkami
  • podwójna pierś kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • szczypta kurkumy
  • większa szczypta mielonej ostrej wędzonej papryki
  • 100g kurek 
  • masło
Pierś kurczaka oczyściłam, rozdzieliłam, włożyłam do miseczki i zalałam olejem wymieszanym z przyprawami. Kilka razy obracałam kurczaka aby cały dobrze pokrył się aromatami. Kurki oczyściłam, większe przekroiłam wzdłuż i podsmażyłam na maśle, soląc i odrobinę pieprząc. Kiedy piersi poleżały ok 30 minut w marynacie, wrzuciłam je na rozgrzaną suchą patelnię i obsmażyłam z obu stron na złoto. Następnie przykryłam pokrywką aby doszły w środku. Gotowego kurczaka pokroiłam na plastry, polałam kurkami z masełkiem i podałam z ziemniaczkami pieczonymi w talarkach.



3 komentarze:

  1. Coś pysznego!!! A jaki wygląd dania! Kurki pachnące i te ziemniaczki....mniammmm M.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jak nie nazbieram to nie zjem - nie kupuję leśnych grzybów i już, tak mam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy robi jak lubi i jak mu wygodnie

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...