poniedziałek, 20 sierpnia 2012

tureckie chlebki

Natrafiłam ostatnio na przepis na chlebki tureckie - o tutaj. Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w najbliższym czasie w kilku odsłonach. Ciasto jest bardzo wdzięczne, pięknie rośnie, dobrze się formuje. No i efekt śliczny.

Chlebki tureckie
  • 400 g mąki pszennej
  •  2 łyżeczki drożdży instant
  •  sól morska
  •  szczypta cukru
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  1, 5 łyżki oliwy
  •  letnia woda ( na wyczucie)
Farsz
  • 250g łopatki wieprzowej mielonej
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 5 cienkich plastrów bakłażana
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ostra papryka
  • olej
Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po trochu letnią wodę tak aby ciasto nie było lejące ani za suche, ale odchodziło od ręki (w sumie ok 3-4 łyżki). Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. W tym czasie robimy farsz. Podsmażamy na oleju drobniutko posiekaną cebulkę, następnie pokrojoną w kosteczkę paprykę i bakłażana. Na koniec dodajemy pomidora. Oddzielnie podsmażamy mięso na rumiano. Łączymy z warzywnym farszem i doprawiamy do smaku. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz.  Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.

9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...