sobota, 22 września 2012

czerwona kapusta z malinami

Chciałabym Wam przypomnieć czerwoną kapustkę z malinami. Utarło się, że pojawia się ona na naszym stole na urodzinowym obiedzie mojej Mamy. Jest z nią trochę roboty, ale naprawdę warto.

Czerwona kapusta z malinami
  • główka czerwonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku (spory lub dwa małe)
  • tarty korzeń imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę imbiru w proszku – do smaku)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kieliszek lub dwa czerwonego wina
  • ocet winny malinowy (lub inny czerwony)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże garście malin (mogą być mrożone)
Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać. Zalać czerwonym winem i dusić, aż kapusta zmięknie, a wino wyparuje. Skropić octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie miodem i dodać maliny. Dusić i mieszać, aż maliny się rozpadną i nadadzą smak kapuście. Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.

7 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dziś robię czerwoną kapustę ale z jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie Wam polecam, bo jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe dodatki do kapusty, lubię z nią eksperymentować i ciągle szukam tej "idealnej". wkrótce wypróbuję!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta kapusta jest przepyszna, kto raz spróbuje - zostaje jej fanem na zawsze! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...