Jedliście go w dzieciństwie? Genialny substytut czekolady. Roboty tyle co nic, a przyjemność z jedzenia ogromna. Serdecznie Wam polecam chwilowy powrót do smaków dzieciństwa.
Blok czekoladowy z żurawiną
- 500g mleka w proszku
- kostka masła
- pół szklanki wody
- 6-10 łyżek kakao
- 2 szklanki cukru
- herbatniki
- garść żurawiny
Mleko, kakao i pokruszone herbatniki mieszamy w misce. W rondelku
rozpuszczamy masło, cukier i wodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy żurawinę i
wylewamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki. Zostawiamy aby stężało, najlepiej w
lodówce.
o tak! pamiętam to było pyszne. Super, że przypomniałaś ten przepis <3
OdpowiedzUsuńw dzieciństwie nie jadłam, dopiero w liceum kolega zawsze na święta przynosił. Od tej pory uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBlok jest ponadczasowy - to smak również mojego dzieciństwa... PYCHA !!! M.
OdpowiedzUsuńJa nie jadłam, ale przypuszczam, że by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuń