środa, 28 listopada 2012

polędwiczki wieprzowe z suszonymi owocami w winno-miodowym sosie

Dzisiaj proponuje coś mięsnego. Danie wyszło bogate w smaku, aromatyczne, a mięsko pyszne.

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi owocami w winno-miodowym sosie
  • polędwiczka wieprzowa
  • garść suszonych owoców (śliwki, jabłka, morele)
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • olej
Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na plastry około 1,5cm grubości. Każdy plaster rozgnieść lekko dłonią, posolić i oprószyć pieprzem. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba i zalać winem. Polędwiczki usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na pozostały na patelni tłuszczyk - a jest go niewiele - wlać wino z owoców i dodać miód, rozmieszać. Sos lekko zredukować, mieszając od czasu do czasu, dodać ponownie polędwiczki, wrzucić namoczone owoce i razem dusić około 10 minut.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię mięso z suszonymi owocami, podlane winkiem z miodem, a polędwiczki nadają się do tego wyśmienicie! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...