Dzisiaj proponuje coś mięsnego. Danie wyszło bogate w smaku, aromatyczne, a mięsko pyszne.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi owocami w winno-miodowym sosie
- polędwiczka wieprzowa
- garść suszonych owoców (śliwki, jabłka, morele)
- 3/4 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- olej
Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na plastry około 1,5cm grubości. Każdy plaster rozgnieść lekko dłonią, posolić i oprószyć pieprzem. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba i zalać winem. Polędwiczki usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na pozostały na patelni tłuszczyk - a jest go niewiele - wlać wino z owoców i dodać miód, rozmieszać. Sos lekko zredukować, mieszając od czasu do czasu, dodać ponownie polędwiczki, wrzucić namoczone owoce i razem dusić około 10 minut.
Bardzo lubię mięso z suszonymi owocami, podlane winkiem z miodem, a polędwiczki nadają się do tego wyśmienicie! M.
OdpowiedzUsuń