Dzisiaj przed Wami kolejna odsłona klopsików. Tym razem zapiekane w sosie. Pycha.
Klopsiki wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowo-serowym
- 500g mielonej wieprzowiny
- 5-7 łyżek bułki tartej
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 500ml przecieru pomidorowego
- 250g sera salami
- oregano
- olej
- szczypta cukru
Do miski malaksera wrzucam mięso, rozkłócone jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą namoczoną w mleku, sól i pieprz do smaku. Wszystko to miksuje na jednolita masę a potem robię kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażę na złoto na oleju. W miseczce wymieszałam przecier pomidorowy, ze świeżym oregano, tartym serem oraz solą, pieprzem i szczypta cukru dla złamania kwaśnego smaku pomidorów. Klopsiki ułożyłam w naczyniu do zapiekania w dwóch warstwach, zalałam sosem, lekko potrząsnęłam, żeby sos dostał się we wszystkie szczeliny i zapiekłam około 15 minut w 180 stopniach. Ser był idealnie ciągnący, sos gęsty i pyszny, a klopsiki wilgotne.
Ależ widok w tej kamionce! Pyszota! Bartek chyba wniebowzięty? M.
OdpowiedzUsuń