Zbliżają się święta a to znak, że należy zacząć testować przepisy na śledzie, co by na wigilijnym stole zagościła ich pyszna rozmaitość i co roku było, poza klasykami, coś nowego.
Śledzie na słodko
- 8 filetów śledziowych w oleju
- 5 krążków ananasa
- 3 łyżki marynowanego selera
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- majonez
Śledzie kroimy na dzwonka, czyli paseczki około 2cm szerokości. Ananasa kroimy na kawałki, selera odsączamy z zalewy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to mieszamy z żurawiną - zostawiamy łyżkę do dekoracji - i mieszamy z majonezem. Sosem polewamy śledzie, dekorujemy pozostałą łyżką owoców z selerem.
Co prawda nie jadłam nigdy śledzi na słodko z ananasem, ale mogą być dobre - wyglądają smakowicie i ładnie. M.
OdpowiedzUsuńuwielbiam śledzie, ja też na słodko ich jeszcze nie jadłam, ale ponieważ je uwielbiam, to i na słodko raczej mi posmakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
to był mój ryzykowny acz smaczny eksperyment
OdpowiedzUsuń