piątek, 7 grudnia 2012

wolno pieczona łopatka w piwie

Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.

Wolno pieczona łopatka w piwie
  • 750g łopatki wieprzowej
  • 300ml jasnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
W misce należy rozmieszać miód i sos chilli i połączyć z piwem. Cebulę obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia do zapiekania tak aby pokrywała dno. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Łopatkę czyścimy, solimy, ja swoją związałam aby nadać jej lepszy kształt i kładziemy na cebuli. Polałam połową piwnej mieszaniny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piekła się tak godzinę, potem podlałam polową pozostałej mieszaniny i znowu piekła się godzinę, znowu polałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut. W sumie piekła się 2,5h z dwukrotnym polewaniem piwną mieszaniną. Zyskała zloty kolor, lekko chrupiąca skórkę. Pycha. 

2 komentarze:

  1. Jaka piękna łopatka! A cebulka! Od razu widać. że pyszna i mięciutka. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna łopatka! A cebulka! Od razu widać. że pyszna i mięciutka. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...