Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
Wolno pieczona łopatka w piwie
- 750g łopatki wieprzowej
- 300ml jasnego piwa
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól
W misce należy rozmieszać miód i sos chilli i połączyć z piwem. Cebulę obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia do zapiekania tak aby pokrywała dno. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Łopatkę czyścimy, solimy, ja swoją związałam aby nadać jej lepszy kształt i kładziemy na cebuli. Polałam połową piwnej mieszaniny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piekła się tak godzinę, potem podlałam polową pozostałej mieszaniny i znowu piekła się godzinę, znowu polałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut. W sumie piekła się 2,5h z dwukrotnym polewaniem piwną mieszaniną. Zyskała zloty kolor, lekko chrupiąca skórkę. Pycha.
Jaka piękna łopatka! A cebulka! Od razu widać. że pyszna i mięciutka. M.
OdpowiedzUsuńJaka piękna łopatka! A cebulka! Od razu widać. że pyszna i mięciutka. M.
OdpowiedzUsuń