Dzisiaj przed wami makaron, dawno nie było prawda? Tym razem z borowikami w śmietanowym sosie. Cudne w smaku. Serdecznie zapraszam i smacznego!
  
Tagliatelle z borowikami
Tagliatelle z borowikami
- 300g borowików
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki masła
 - pół szklanki białego wina
 - 200g śmietanki 30%
 - sól, pieprz
 - makaron tagliatelle
 - gruby szczypior
 - parmezan
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Borowiki należy pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić borowiki i podsmażyć na złoto - jeśli puszczą więcej wody trzeba poczekać aż odparuje,  Kiedy borowiki są już złote dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażamy. Dolewamy wino i redukujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem i posiekanym szczypiorem.
Oj, jakie fantastyczne! Jak ja dawno borowików w śmietanie nie jadłam...
OdpowiedzUsuńJuż czuje się ten zapach....aaach! Borowiki mogą być mrożone, prawda? M.
OdpowiedzUsuń