poniedziałek, 4 lutego 2013

faworki na piwie

Karnawał nieubłaganie zbliża się do końca, ledwo co czekaliśmy na Gwiazdkę a już zaraz będzie Wielkanoc. Też macie wrażenie, że czas biegnie niepostrzeżenie? za szybko? nie wiadomo kiedy? Mój zachowuje się jakby go ktoś gonił a on bił rekord biegu na setkę.... 
Przedstawiam Wam przepis na faworki, robię je w taki sam sposób od ósmej klasy szkoły podstawowej, kiedy to na zajęciach ZPT właśnie takie robiliśmy. A skoro udało się je zrobić w trakcie 2 godzin lekcyjnych to znaczy, że cały proces trwa półtorej godzinki razem ze smażeniem. Faworki są kruche i pyszne!

Faworki na piwie
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki piwa
  • szczypta soli
  • pół obranego ziemniaczka
  • olej do smażenia lub 3 kostki planty
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać żółtka i piwo i zagnieść ciasto. Po kawałku rozwałkowywać najcieniej jak możecie, a następnie ciąć na paski. W każdym pasku naciąć szczelinę i przepleść. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ziemniaczka (zapobiega pryskaniu) i smażyć partiami na złoto. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Bardzo dobry przepis na faworki, z prawie identycznego korzystam od kilka lat :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne faworki - wiem, bo jem je od lat - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekłam w karnawale faworków, chcę piec w poście.Proszę o podpowiedź, czy tego ciasta nie trzeba długo wybijać wałkiem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba ciasta traktować wałkiem :) trzeba je zagnieść i potem dzielić na kawałki, wałkować cienko i tyle :) tutaj bąbelki powstają od piwa i jego naturalnych drożdży a nie przez wtłaczanie ich "biciem" :)

      Usuń
  5. dzięki.Jutro bedę je robić.Pozdrawiam Panią i synka

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również pozdrawiam i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności znam ten przepis i jest chyba najlepszy :d

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...