Karnawał nieubłaganie zbliża się do końca, ledwo co czekaliśmy na Gwiazdkę a już zaraz będzie Wielkanoc. Też macie wrażenie, że czas biegnie niepostrzeżenie? za szybko? nie wiadomo kiedy? Mój zachowuje się jakby go ktoś gonił a on bił rekord biegu na setkę....
Przedstawiam Wam przepis na faworki, robię je w taki sam sposób od ósmej klasy szkoły podstawowej, kiedy to na zajęciach ZPT właśnie takie robiliśmy. A skoro udało się je zrobić w trakcie 2 godzin lekcyjnych to znaczy, że cały proces trwa półtorej godzinki razem ze smażeniem. Faworki są kruche i pyszne!
Przedstawiam Wam przepis na faworki, robię je w taki sam sposób od ósmej klasy szkoły podstawowej, kiedy to na zajęciach ZPT właśnie takie robiliśmy. A skoro udało się je zrobić w trakcie 2 godzin lekcyjnych to znaczy, że cały proces trwa półtorej godzinki razem ze smażeniem. Faworki są kruche i pyszne!
Faworki na piwie
- 6 żółtek
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki piwa
- szczypta soli
- pół obranego ziemniaczka
- olej do smażenia lub 3 kostki planty
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać żółtka i piwo i zagnieść ciasto. Po kawałku rozwałkowywać najcieniej jak możecie, a następnie ciąć na paski. W każdym pasku naciąć szczelinę i przepleść. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ziemniaczka (zapobiega pryskaniu) i smażyć partiami na złoto. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Bardzo dobry przepis na faworki, z prawie identycznego korzystam od kilka lat :D
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne faworki - wiem, bo jem je od lat - M.
OdpowiedzUsuńNie piekłam w karnawale faworków, chcę piec w poście.Proszę o podpowiedź, czy tego ciasta nie trzeba długo wybijać wałkiem?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńnie trzeba ciasta traktować wałkiem :) trzeba je zagnieść i potem dzielić na kawałki, wałkować cienko i tyle :) tutaj bąbelki powstają od piwa i jego naturalnych drożdży a nie przez wtłaczanie ich "biciem" :)
Usuńdzięki.Jutro bedę je robić.Pozdrawiam Panią i synka
OdpowiedzUsuńja również pozdrawiam i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńPyszności znam ten przepis i jest chyba najlepszy :d
OdpowiedzUsuń