środa, 13 lutego 2013

kotleciki jagnięce z pieczoną cebulą

Uwielbiam kotleciki jagnięce, a za sprawą Nigellissimy pokochałam je jeszcze mocniej. Są pyszne, soczyste, aromatyczne, genialne! Uwielbiam Nigellę za jej podejście do jedzenia, gotowania, gromadzenia jedzenia i podjadania w nocy (chociaż tego akurat nie praktykuję). Kiedy ją oglądam robię się głodna, tak apetycznie to wszystko przedstawia. Nie wszystko co robi bym zjadła - np. prawie surowe mięso, które nazywa upieczonym, dla mnie jest surowe i nie... podziękuję raczej. Ale jej nonszalanckie podejście do miar, wag i w sumie wyglądu potrawy, uwielbiam. Nakłada na talerze, półmiski wszystko co pyszne, nie odmierzając kropelek sosu, nie rysując na talerzu kresek przy linijce... po prostu podaje...

Kotleciki jagnięce z pieczoną cebulą
  • 8 kotlecików jagnięcych z kostką
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • pół łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
dodatki
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka ziemniaków
  • rukola
  • roszponka
Ziemniaki wyszorować i pokroić na kawałki razem ze skórką i ugotować na parze. Cebule obrać i pokroić na ósemki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obtoczyć w oleju i upiec około 40minut w 180 stopniach aż będzie miękka i przyrumieniona. Następnie wyjąć, przestudzić i wymieszać z octem balsamicznym.W płaski naczyniu (takim żeby wszystkie kotleciki mieściły się na płasko) wymieszać miętę, płatki chilli, sól i olej. Każdy kotlecik obtoczyć w marynacie i zostawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię i smażyć kotleciki po 5 minut z każdej strony (jeśli wolicie bardziej różowe w środku to jedna stronę 5 minut a drugą 3). Na półmisku wymieszać rukolę i roszponkę wyłożyć cebule i usmażone kotleciki. Na patelnię po kotletach wrzucić ugotowane ziemniaki i podsmażyć dosłownie 5 minut, gotowe dołożyć do półmiska, polać reszta sosu od cebuli.


1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda to danie! Też poproszę - pachnie nawet zdjęcie! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...