poniedziałek, 18 lutego 2013

tagliatelle z krewetkami i borowikami w śmietanowym sosie

Coś ostatnio krewetki są bardzo bliskie mojemu podniebieniu. Domownicy też zdecydowanie polubili moje krewetkowe eksperymenty. Tym razem propozycja na lunch lub lekki obiad.

Tagliatelle  z krewetkami i borowikami w śmietanowym sosie
porcja na 2 osoby
  • 16-20 sztuk dużych krewetek (ja kupiłam podgotowane) 
  • garść borowików (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 100ml  śmietanki 30%
  • 2 łyżki slodkiego sosu chilli
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz
Makaron ugotować al'dente. Grzyby oczyścić, mrożone rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Krewetki wymieszałam z sosem chilli i zostawiłam na kilka minut. Borowiki pokroiłam na plasterki i usmażyłam na złoto na maśle, zdjęłam z patelni. Następnie usmażyłam krewetki, wrzuciłam z powrotem borowiki, posoliłam i oprószyłam lekko pieprzem. Zdjęłam z ognia dodałam śmietankę i mieszałam, sos lekko zgęstniał. Wyłożyłam makaron na talerze, nałożyłam sos i posypałam posiekaną natka pietruszki. Pycha!

Inspiracja zmodyfikowana przez mnie.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...