To ostatnio moja ulubiona wersja pizzy. Jest delikatna, świeża i jakby wiosenna.
Pizza z cukinia i brokułami
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
na wierzchu
- surowa cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki
- surowy brokuł
- mozzarella
- sos ze śmietany doprawiony solą i pieprzem
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5
minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać
mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15
minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem
posmarować oliwą i odstawić na godzinkę. Rozwałkować ułożyć składniki i piec 15 minut w 200 stopniach.
Rzeczywiście wygląda zielono i wiosennie, trochę też rustykalnie, na pewno też pysznie smakuje.M.
OdpowiedzUsuńcukinia, brokuły... same smakowitości!!!
OdpowiedzUsuńFaktycznie wiosenna. Chyba przez te zielen :)
OdpowiedzUsuń