piątek, 31 maja 2013

pomidorowo-ziołowe supełki

Moja śniadaniowa propozycja na dzisiejszy poranek, dla wielu z Was to pewnie dzień wolny więc możecie zaszaleć.
 
Pomidorowo-ziołowe supełki
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku, kolendry i oregano
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie
 
 
W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, masło i żółtko, zioła i pokrojone bardzo drobno pomidory. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy:

  1. super. Uwielbiam suszone pomidory

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to zawsze wymyślisz jakieś jeszcze lepsze bułeczki! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne te bułeczki!
    Pozdrawiam Olu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...