środa, 29 maja 2013

tort piracki - ciasto czekoladowe



Taki oto piracki torcik gościł dosyć już dawno na urodzinach mojego Bąbla. W środku jest ciasto czekoladowe a na zewnątrz bita śmietana z wanilią i mascarpone, obsypana wiórkami kokosowymi.

Ciasto czekoladowe
  • 250g miękkiego masła
  • 320g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 4 jajka
  • 370g mąki pszennej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 50g kakao 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
Zmiksować, na dużych obrotach, masło, cukier i ekstrakt waniliowy na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Stopniowo dodawać sypkie składniki do masy i cały czas miksować, teraz już na wolnych obrotach, na koniec wymieszać z jogurtem. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) i piec przez około 40-50 minut w 160 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przecięłam na trzy blaty (nitką dentystyczną - sprawdza się rewelacyjnie kiedy nie ma się albo wyczucia albo specjalistycznego sprzętu) i przełożyłam kremem z bitej śmietany, mascarpone i ziarenek wanilii.

3 komentarze:

  1. Dla Bartka najfajniejsze były pirackie świeczki, a dopiero potem tort? Bardzo dekoracyjny ocean. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...