środa, 5 czerwca 2013

sałatka z rukoli, awokado, botwinki, szparagów i jajko w koszulce jako sos


Genialna i bardzo prosta sałatka, idealna na drugie śniadanie jedzone na zatopionym w słońcu balkonie. Tak właśnie ją jedliśmy popijając kwaśnym kompotem z rabarbaru.

Skład: rukola, rodicchio, botwinka, awokado, szparagi, jajko, sok z limonki, sól i pieprz

Wymieszałam sałatę z posiekaną botwinką - same łodygi i listki, wkroiłam awokado, skropiłam sokiem z limonki, dorzuciłam lekko podgotowane w osolonej wodzie szparagi a na wierzchu umieściłam jajko w koszulce, posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Po przekrojeniu żółtko rozlało się po sałatce, tworząc pyszny sosik w połączeniu z limonką.

10 komentarzy:

  1. Pyszna wiosenność!!! A jaka uroda! Jajko cudownie zwieńczyło całość - M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tak zrobione jajko. Świetna propozycja na lunch !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też i jak tylko mam troszkę więcej czasu to takie robię, a jako sos do sałatki sprawdza się idealnie :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. i śniadanko i brunch i lunch :) pyszne było :)

      Usuń
  4. Od samego czytania nagłówka posta zaczęła mi ślinka cieknąć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, ze takie apetyczne mi wyszło :)

      Usuń
  5. Wspaniałości. Wygląda pysznie, zwłaszcza, że smak jajka w koszulce utrzymuje mi się na ustach po niedawnym pierwszym jego zasmakowaniu :))
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak ja uwielbiam jak jajo sie tak rozlewa mmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...