poniedziałek, 30 września 2013

genialne żeberka ze śliwkami


Jesień w pełni, a jak jesień to oczywiście pyszne, słodkie i soczyste śliwki. Ale tym razem nie w cieście czy bułeczkach. Dzisiaj przed Wami śliwki jako dodatek, albo nawet kwintesencja genialnych pieczonych żeberek. Po upieczeniu śliwki całkowicie się rozpadły tworząc genialny aksamitny, gęsty sos.


Żeberka ze śliwkami

  • 1,5 kg ładnych żeberek
  • 20-25 dojrzałych śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki chutneya z mango

Żeberka podzieliłam na porcje - "jedna kostka". Wymieszałam składniki marynaty i wysmarowałam nią mięso i przełożyłam do naczynia do zapiekania i dodałam śliwki. Wszystko postało sobie około godziny, a następnie piekłam je 90 minut, w temperaturze 180 stopni, co 15 minut przekręcając. Były genialne!

4 komentarze:

  1. podejrzewam, że rzeczywiście smakują genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos musi być faktycznie fenomenalny, idę o zakład, że mój Mąż będzie zachwycony, kiedy mu zrobię to danie :)
    Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Z żeberkami jeszcze nie próbowałam, ale ogólnie śliwki świetnie pasują do pieczonych mięs, więc jestem przekonana, że to super smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiła, jutro będziemy jeść. WESOŁYCH ŚWIĄT!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...