Macie ochotę na szybki i pyszny obiad, który wprowadzi do domu nie tylko bajeczne aromaty, ale i odrobinę słońca w te deszczowe dni? Dzisiaj szybki obiad na bazie makaronu z cudownie słodkimi figami, aromatycznymi kurkami i rumianymi krewetkami. Zapraszam!
Tagliatelle z krewetkami, kurkami i figami
- makaron tagliatelle ugotowany al dente
- 20 większych podgotowanych krewetek
- 2 dojrzałe figi
- 200 g kurek
- 200 ml śmietany 18%
- 1 nieduża papryczka chilli
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam oczyszczone kurki. Poddusiłam je około 5 minut i dodałam krewetki oraz drobno posiekane chilli. Podsmażałam je kolejne 10 minut, doprawiłam sola i pieprzem. Na koniec dodałam śmietanę, ponownie doprawiłam i wrzuciłam połowę pokrojonych fig. Na koniec dorzuciłam makaron, wymieszałam i podałam na wierzchu dodając surowe figi.
Ach, co za śliczne danko!!! Aromaty "pachną" ze zdjęcia!!! M.
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńa jakie za to pyszne :-)
UsuńKurki to coś co tygryski lubią najbardziej i trzeba smakować póki są :)
OdpowiedzUsuń