poniedziałek, 1 lutego 2010

cebulowo

Od jakiegoś czasu chodziła za mną zupa cebulowa.... chodziła, chodziła aż przyszedł jej czas.
Przeszukałam dostępne przepisy i wybrałam najprostszy.

Ingrediencje:
  • 1kg cebuli
  • masło
  • 150 ml białego wina
  • 600 ml bulionu (wołowy, drobiowy, warzywny do wyboru)
  • sól, pieprz
  • bagietka na grzanki (+ ząbek czosnku + trochę startego sera żółtego)
Jak robimy:
Cebulkę obieramy i kroimy w cienkie półkrążki, Około 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy cebulkę i dusimy do miękkości, w połowie duszenia dokładamy łyżkę masła. Jak już cebulka jest miękka i nabrała koloru zalewamy winem i dusimy aż do prawie całkowitego odparowania wina. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż się "przegryzie", doprawiamy.
Grzanki, nacieramy czosnkiem, posypujemy tartym serkiem i pieczemy na chrupko.
Nakładamy zupę do miseczek i na wierzchu kładziemy grzaneczki.

Palce lizać!!!

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...