Przeszukałam dostępne przepisy i wybrałam najprostszy.
Ingrediencje:
- 1kg cebuli
- masło
- 150 ml białego wina
- 600 ml bulionu (wołowy, drobiowy, warzywny do wyboru)
- sól, pieprz
- bagietka na grzanki (+ ząbek czosnku + trochę startego sera żółtego)
Cebulkę obieramy i kroimy w cienkie półkrążki, Około 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy cebulkę i dusimy do miękkości, w połowie duszenia dokładamy łyżkę masła. Jak już cebulka jest miękka i nabrała koloru zalewamy winem i dusimy aż do prawie całkowitego odparowania wina. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż się "przegryzie", doprawiamy.
Grzanki, nacieramy czosnkiem, posypujemy tartym serkiem i pieczemy na chrupko.
Nakładamy zupę do miseczek i na wierzchu kładziemy grzaneczki.
Grzanki, nacieramy czosnkiem, posypujemy tartym serkiem i pieczemy na chrupko.
Nakładamy zupę do miseczek i na wierzchu kładziemy grzaneczki.
Palce lizać!!!
Pomysłowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń