niedziela, 22 sierpnia 2010

przetwory cz. 6 pomidory

Poza brzoskwinkami w waniliowym syropie zrobiłam też suszone pomidory w oliwie z bazylią.

Pomidorki (najlepiej podłużne) myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, układamy ścisło pomidory i mocno solimy. Suszymy w piekarniku ok 8-10h w temp max 70-90 stopni, lub na słonku przez kilka dni. Komu jak wygodnie i jakie ma warunki :)

Po wysuszeniu układamy w słoikach przesypując bazylią/oregano/tymiankiem co kto lubi, można dodać trochę posiekanego czosnku, zalewamy oliwą , zakręcamy i cierpliwie czekamy chociaż tydzień zanim otworzymy.


3 komentarze:

  1. Ooooooo świetny przepis muszę koniecznie spróbować. A że pomidorów i bazylii mam pod dostatkiem to jutro zabieram się do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy dobrze pamiętam, że zapisałam się na te pomidorki? Piękne!!! Uwielbiam suszone pomidory...M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, strasznie lubię suszone pomidory zwłaszcza w sałatkach, zawsze je kupowałam a Tu widzę można samemu zmajstrować te smakołyki - Dziękuję :)za przepis i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...