Poza brzoskwinkami w waniliowym syropie zrobiłam też suszone pomidory w oliwie z bazylią.
Pomidorki (najlepiej podłużne) myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, układamy ścisło pomidory i mocno solimy. Suszymy w piekarniku ok 8-10h w temp max 70-90 stopni, lub na słonku przez kilka dni. Komu jak wygodnie i jakie ma warunki :)
Po wysuszeniu układamy w słoikach przesypując bazylią/oregano/tymiankiem co kto lubi, można dodać trochę posiekanego czosnku, zalewamy oliwą , zakręcamy i cierpliwie czekamy chociaż tydzień zanim otworzymy.
Pomidorki (najlepiej podłużne) myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, układamy ścisło pomidory i mocno solimy. Suszymy w piekarniku ok 8-10h w temp max 70-90 stopni, lub na słonku przez kilka dni. Komu jak wygodnie i jakie ma warunki :)
Po wysuszeniu układamy w słoikach przesypując bazylią/oregano/tymiankiem co kto lubi, można dodać trochę posiekanego czosnku, zalewamy oliwą , zakręcamy i cierpliwie czekamy chociaż tydzień zanim otworzymy.
Ooooooo świetny przepis muszę koniecznie spróbować. A że pomidorów i bazylii mam pod dostatkiem to jutro zabieram się do pracy.
OdpowiedzUsuńczy dobrze pamiętam, że zapisałam się na te pomidorki? Piękne!!! Uwielbiam suszone pomidory...M.
OdpowiedzUsuńOlu, strasznie lubię suszone pomidory zwłaszcza w sałatkach, zawsze je kupowałam a Tu widzę można samemu zmajstrować te smakołyki - Dziękuję :)za przepis i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń