środa, 24 listopada 2010

kurczak z warzywami a'la azja

Prawda że dawno nie było przepisu na kurczaka?

Kurczak marynowany w teriyaki z warzywami i makaronem sojowym.

Dwie piersi kurczaka kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do miski i dodajemy 2-3 łyżki teriyaki (można go zrobić samemu lub wziąć dobrego gotowca) i odstawiamy na minimum kwadransik. Warzywa (marchewka, cukinia, cebulka dymka, fasolka szparagowa, groszek cukrowy) kroimy w talarki lub słupki, jak kto woli, oczywiście można wziąć gotową mieszankę mrożoną. Warzywa wrzucamy do rozgrzanego woka lub rondla i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju sezamowego, aż zmiękną ale nadal będą al dente. Dorzucamy kurczaka i podsmażamy aż będzie oki i na koniec dodajemy pokrojoną na 2-3 centymetrowe kawałki dymkę oraz marynowanego bambusa. Dusimy jeszcze minutkę i podajemy z makaronem sojowym, ryżowym, ryżem czy jak kto lubi :)

1 komentarz:

  1. no bardzo zachęcające smaczki!!! można dodać też grzybki mun, kiełki fasolki i co kto lubi [w kierunku chińszczyzny oczywiście] bardzo malowniczo wygląda w misce, z makaronem chyba lepiej? M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...