Powstały placko-pizze z ciasta francuskiego. Ale po kolei.
Bierzemy 125g koziego serka, 125g fety, małą śmietankę 36%, 2 łyżki masła. Wszystko to miksujemy na gładką masę. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części. Wykładamy masę na środek, zostawiając po ok 3-5cm rantu bez nadzienia. Zawijamy brzegi aby nam nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Na serowej masie układamy plasterki pomidora i posypujemy tymiankiem, na wierzch "pokruszyłam" mozzarellę. Zapiekamy ok 40 minut w 180 stopniach.
Dlaczego nie zadzwoniłaś, wpadłam bym na te pyszności :)))))
OdpowiedzUsuńJej, jak ja kocham takie jedzonko
*Buziaki*
przepis bardzo fajny, lubie robic rzeczy z ciastem francuskim, ale osobiscie bym go troche 'odchudzila': 2 typy sera, smietana 36% i maslo? aj, mòj cholesterol podnosi sie juz po samej lekturze ;) buziaki, Hania
OdpowiedzUsuńA widział ktoś cholesterol? Nie! Mój trzyma się w normie mimo okresowych szaleństw :)poza tym to skladniki nie na jedna osobę ;P
OdpowiedzUsuńsame smakowitości!!!!myślę, że można uniknąć takiej tłustej śmietany i masła - same serki są dość tłuste i z chudą śmietaną stworzą zupełnie spokojnie gładką masę [to info dla Hani]. Jak zimowe pomidory staną się całkiem "szklane" można spróbować z suszonymi, jak myślisz? M.
OdpowiedzUsuńcienka smietana nie robi sie kremowa tylko płynna niestety
OdpowiedzUsuń