środa, 24 listopada 2010

inna kolacja

Naszło mnie na "inną" niż zwykle kolację...
Powstały placko-pizze z ciasta francuskiego. Ale po kolei.

Bierzemy 125g koziego serka, 125g fety, małą śmietankę 36%, 2 łyżki masła. Wszystko to miksujemy na gładką masę. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części. Wykładamy masę na środek, zostawiając po ok 3-5cm rantu bez nadzienia. Zawijamy brzegi aby nam nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Na serowej masie układamy plasterki pomidora i posypujemy tymiankiem, na wierzch "pokruszyłam" mozzarellę. Zapiekamy ok 40 minut w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Dlaczego nie zadzwoniłaś, wpadłam bym na te pyszności :)))))
    Jej, jak ja kocham takie jedzonko
    *Buziaki*

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis bardzo fajny, lubie robic rzeczy z ciastem francuskim, ale osobiscie bym go troche 'odchudzila': 2 typy sera, smietana 36% i maslo? aj, mòj cholesterol podnosi sie juz po samej lekturze ;) buziaki, Hania

    OdpowiedzUsuń
  3. A widział ktoś cholesterol? Nie! Mój trzyma się w normie mimo okresowych szaleństw :)poza tym to skladniki nie na jedna osobę ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. same smakowitości!!!!myślę, że można uniknąć takiej tłustej śmietany i masła - same serki są dość tłuste i z chudą śmietaną stworzą zupełnie spokojnie gładką masę [to info dla Hani]. Jak zimowe pomidory staną się całkiem "szklane" można spróbować z suszonymi, jak myślisz? M.

    OdpowiedzUsuń
  5. cienka smietana nie robi sie kremowa tylko płynna niestety

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...