niedziela, 14 listopada 2010

Łosoś teriyaki z sezamem i słodkim sosem chili

A dzisiaj wyjątkowo nie kurczak :)
Uwielbiam łososia, ale niestety jego cena nie pozwala mi się nim cieszyć tak często jakbym chciała. Długo za mną już chodził i w końcu zrobiłam (inspiracja z książki "Smak życia").

Łosoś w teriyaki i słodkim sosie chili z sezamem.
Łososia pozbawiamy skóry. Marynujemy w sosie teriyaki ok 2h. Odsączamy i grillujemy na oleju winogronowym na rumiano. Jedną stronę polałam kilkoma kroplami słodkiego sosu chili zanim ją zaczęłam grillować. Na małej patelni prażymy ziarna sezamu - biały i czarny, aż zacznie strzelać. Posypujemy nim gotowego łososia. Całość prezentuje się tak.....

2 komentarze:

  1. Wow, nazwa jak z Hotelu Sheraton...
    Wygląda smakowicie.:)
    Danie na specjalną okazję - Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłam już sos teriyaki...jeszcze tylko łosoś, a po czarny sezam się zgłoszę...pozazdrościć inwencji. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...