piątek, 31 grudnia 2010

zupełnie inny schabik

Inny schabik
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych fig (ja dałam morele i śliwki kalifornijskie)
  • sól
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 2 małe papryczki chilli
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Źródło: Kuchnia

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...