czwartek, 25 sierpnia 2011

pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami, kurkami

Brak pomysłu na obiad daje zazwyczaj efekt taki, że mamy kolejną wersję kurczaka. Wymyślam co mogę, żeby tylko urozmaicić nudnego kurczaka. Na szczęście jest to mięsko podatne na różnego rodzaju eksperymenty.

Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i kurkami.
(porcja na 2 osoby)
  • 2 piersi kurczaka
  • 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 suszone pomidory
  • kawałek masła
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 250g kurek
Kurczaka opłukać i oczyścić, naciąć kieszonkę. Ułożyć plasterki szynki parmeńskiej na zakładkę po 3-4 na porcję. Na środku ułożyć kurczaka. Do kieszonki włożyć pomidora i po kawałku masła. Posolić. Na wierzchu położyć plasterek sera i zawinąć w szynkę, krzyżując końce na wierzchu piersi. Można spiąć wykałaczkami, żeby się pakunek nie rozjechał w trakcie pieczenia, kiedy szynka się skurczy. Piekłam około 30 minut w 180 stopniach.
Jako dodatek podałam kurki smażone na maśle. Masełko rozpuszczamy na patelni, wrzucamy kurki, solimy, pieprzymy i podsmażamy na dużym ogniu, żeby szybko odparowała woda z kurek. Pycha.

7 komentarzy:

  1. Kolejny świetny pomysł na obiad. Wygląda super! I z pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo udany eksperyment, fajne połączenie szynki i suszonych pomidorów z mięsem drobiowym. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne danie - smakowy i kolorystyczny dodatek kurek to znakomity pomysł! A pomidorki i szynka - to również moje smaki. M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia smaków, zwłaszcza kurki zachęcają mnie do tej potrawy

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany! To musi być pyszne!! Uwielbiam takie kombinacje! Cudnie wygląda ten obiadek:)
    Pozdrawiam
    Asiek:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...