poniedziałek, 26 września 2011

pierś kurczaka nadziewana kurkami

Postanowiłam w tym roku sezon kurkowy wykorzystać maksymalnie. Kurki nadal można kupić na bazarkach, targach albo samemu nazbierać. Przy braku innych grzybków cieszmy się tymi co mamy :)

Pierś kurczaka nadziewana kurkami (porcja na 2 osoby)
  • pierś kurczaka na osobę
  • 100g kurek
  • 1 mała cebulka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki tartego sera np salami
  • boczek lub szynka
  • olej
Kurki należy opłukać i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju. Następnie dorzucić kurki i dusić aż sos odparuje. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z tartym serem. Kurczaka można nadziać albo nacinając kieszonkę i tam umieszczając farsz kurkowy, albo rozbić ją na dosyć cienki plaster i zawinąć farsz w roladkę. Zależy co kto lubi i czy mu się "chce" :). Nadzianą pierś zawijam w boczek lub szynkę szwarcwaldzką/parmeńską lub zwykłą ale taką wiejską bez konserwantów, żeby pierś nie wyschła w trakcie pieczenia. Całość zapiekam do 30 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. Ale to pyszne mm....ja czekam na nowy sort kurek w naszym sklepie bo te co leżą już są jakieś skapciałe. Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurkowe szaleństwo w tym roku! Z kurczakiem bardzo fajnie smakują - może otworzysz "Obiady domowe"? M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie! Bardzo mi pasuje, zrobię przy najbliższej okazji:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam !!!! A jeszcze z kurkami to już całkiem mi ślinka kapie.Zaraz monitor chyba wyliżę hihi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...