środa, 28 września 2011

surówka z kapusty pekińskiej z dynią

Jedliśmy już zupę z dyni, placuszki z dyni, dynie pieczoną i marynowaną, teraz czas na surówkę.

Surówka z kapusty pekińskiej z dynią
  • nieduża kapusta pekińska
  • ok 450g dyni
  • garść kiełków
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Kapustę pokroić w cieniuteńkie paseczki, dynię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać w misce, dodając ulubione kiełki - ja dałam mieszankę. Wymieszać w kubeczku sos z majonezu, soli, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę, dodać do sałatki, wymieszać i zajadać, na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
ps Na zdjęciu wersja bez kiełków, dodałam je następnego dnia, a padł akumulatorek w aparacie i nie ma fotki.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wygląda - okazuje sie, że dynia jest dobra na wszystko! A z kiełkami zdrowo w dodatku. Pyszna sałatka. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką surówkę z kapust, ale z dynią nie jadłam. Czyli jednak muszę w końcu nabyć dynię i zacząć ja używać:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...