poniedziałek, 10 października 2011

makaron z sosem dyniowym

Kolejne wspólne gotowanie, tym razem przepis podała Pyza-Iza. Wspólnie udział wzięły: Pyza, Ja, Kasia, Asiek, Marianna, Sylwia, Basia, Gosia. We wspólnym gotowaniu najfajniejsze jest to, że mamy jeden przepis a potem wychodzi kilka zupełnie innych dań. Każda coś doda od siebie, dostosuje do upodobań rodziny, coś zamieni, coś pominie i tak gotując wspólnie tworzymy całkiem inną, nową jakość.

Oryginalny przepis pochodzący od Izy prezentował się następująco:
500 g makaronu paccheri (to takie nieduże rurki szersze przy jednym końcu - można zastąpić po prostu rurkami przyp.Iza)
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii
świeżo zmielony czarny pieprz
sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki posiekanej świeżej szałwii
50 ml białego wytrawnego wina
sposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać orzeszkami pinii."

A mój przepis do tego przepisu był taki:

Makaron z sosem dyniowym
  • 350g makaronu soba
  • 800g upieczonej dyni
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • posiekana garść kolendry
  • 1 nieduża papryczka piri piri
  • 4 plastry szynki serano
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pestki dyni
Dynię upiekłam, pokroiłam na kawałki, zalałam winem, dodałam oliwę, masło i papryczkę drobno posiekaną. Wszystko dusiłam do całkowitej miękkości dyni. Kiedy sos miał odpowiednią konsystencję dorzuciłam pokrojoną w paski szynkę, starty parmezan i posiekaną kolendrę. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę razem dusiłam. Podałam z makaronem soba posypane pestkami dyni. Danie sycące i aromatyczne.

9 komentarzy:

  1. Smakowicie!! Wiedziałam, że każde wykonanie będzie inne! Fajnie by było jeszcze móc skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się to danie prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też troche pozmieniałam:) a spróbowac to też bym chętnie się pisała!!!
    pozdrowienia:)
    margoja

    OdpowiedzUsuń
  4. fajowa wersja - z sobą na pewno pyszne! dzięki, Olu, za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem co to za makaron soba ale brzmi bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie za rzadko jadam ten makaron. A dynia mnie opętała. Muszę też w końcu coś wyprodukować.

    Pozdrawiam słonecznie w ten wieczór deszczowy
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, z makaronem soba zrobiłaś? Kocham ten makaron, ciekawa jestem bardzo, ajk smakuje! :) Uwielbiam z Tobą pichcic! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedzonko wygląda smakowicie i kolorowo. Ciekawa jestem tego makaronu - nigdy nie jadłam. Fajnie, że z jednego przepisu tyle dań wychodzi. Gratuluję wam dziewczyny! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...