Zostało mi do zagospodarowania troszkę wczorajszego diabelskiego gulaszu. Za mało go zostało na samodzielne danie a za dużo na zjedzenie jako przekąska z bułeczką. Więc... zrobiłam pierwsze w życiu kluski śląskie. Ale żeby nie były takie zwyczajne i żebym mogła wykorzystać resztki dyni połączyłam ziemniaki z dynią.
Dyniowe kluski śląskie- 700g ziemniaków
- 300g dyni
- 250g mąki ziemniaczanej
- sól
Ziemniaki i dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odparować i przecisnąć przez praskę. Kiedy masa ziemniaczano-dyniowa jest jeszcze ciepła dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na gładką masę. W tym momencie można dodać przyprawy. Ja do części dodałam gałkę muszkatołową i tymianek. Z gładkiej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie, małymi partiami, ok pól minutki od wypłynięcia.
z dynią robiłam kopytka - wzięłam taką mocno pomarańczową i wyszły takie żółciutkie - fajny pomysł na przemycenie warzyw :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą dynią. Takich klusek śląskich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńJakie urodziwie okrąglutkie ci wyszły te kluseczki! Dobry pomysł z dynią, gałką i tymiankiem, można wykorzystać i inne jarzynki? pyszne były na pewno z gulaszem, który sam w sobie...eech. M.
OdpowiedzUsuńOkrąglutkie i smaczne, też takie zrobię, super!;)
OdpowiedzUsuńAle śliczne! Ciekawe, czy udałoby mi się przemycić tą dynię, tak, by moim wybrednicy domowi się nie zorientowali... oni uwielbiają kluchy!
OdpowiedzUsuńAsia, mysle ze by się dało, smak nie jest przeciez taki wyrazisty jesli go nie "podrasujesz" przyprawami a kolor piękny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bo kluseczki wyglądają na bardzo apetyczne ;]
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja !!!! Są takie sliczniutkie mmm :)
OdpowiedzUsuńDyniowe kluski śląskie, coś podobnego, a jakie Ci piękne, kształtne wyszły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie, często je robię, ale nie wpadłabym na sposób zrobienia ich z dynią. Pomysł na piątkę z plusem.
OdpowiedzUsuńSara-Maria
Ja również uwielbiam kluski śląskie, pierwszy raz widzę z dynią. Kluski robię prawie co niedzielę na obiad. Muszę koniecznie spróbować Twoich.
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój przepis na:
http://moja-ksiazka-kucharska.blogspot.com/2012/06/kluski-slaskie.html
Pozdrawiam serdecznie
Marzena