środa, 2 listopada 2011

gulasz drobiowy z dynią

Na dworze zimno, zmiana czasu spowodowała, że wcześniej ciemno.... idzie zima. A jak zima to rozgrzewające dania jednogarnkowe w sam raz.

Gulasz drobiowy z dynią
  • 4 piersi z kurczaka/filet z indyka
  • 2 pataty
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 300g podpieczonej obranej dyni
  • 1 ostra papryczka
  • puszka czerwonej fasolki
  • 2 puszki pomidorów
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru cynamonowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • olej
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę "na jeden kęs". Wrzucić do miski, wlać 2 łyżki oleju oraz dodać ziele angielskie, łyżeczkę papryki i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz tymianek. Wymieszać mięso z przyprawami i odstawić na kilka godzin lub całą noc.

Pataty i marchewkę obrać i pokroić, marchewkę w talarki, pataty w kostkę. Dynię po podpieczeniu obrać i pokroić w kostkę - będzie używana na końcu.

Mocno rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Obsmażone kawałki przekładać do naczynia żaroodpornego lub wielkiego gara o grubym dnie (ja użyłam żeliwnego z pokrywką).

Pod patelnią zmniejszyć płomień i wrzuć cebulę, oraz resztę papryki w proszku. Dusić do miękkości, ale nie przypalić. Dorzucić resztę czosnku, pokrojoną ostrą papryczkę bez pestek i razem dusić ok 5 minut. Zawartość patelni zalać pomidorami i razem dusić jeszcze ok 10 minut.

Wszystko przełożyć do gara z mięsem, dorzucić marchewkę i pataty oraz zalać bulionem. Przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze ok 160 stopni.
Po tym czasie dorzucić dynię oraz opłukaną fasolę, kakao i cukier cynamonowy , doprawi ć solą i pieprzem i zostawić jeszcze na 30 minut.


7 komentarzy:

  1. jesienne smaki i kolory, i bardzo aromatycznie - podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ludzie! Ale smakowicie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w przepisie chodzi o bataty?
    - pozdrawiam emilia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas (L. Poir.) – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat lub słodki ziemniak.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie jesienny.
    strasznie mi się podoba!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne danie, Olu! Gulasz drobiowy z dynią... poezja! A wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Feeria zapachów i smaków! A jak wygląda! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...