czwartek, 23 lutego 2012

creme brulee

Zrobienie tego deseru chodziło za mną od dawna. Problemem był dla mnie brak palnika, ale już go mam, wiem że można też pod grillem, ale palnik miał być i już. Odleżał swoje na kuchennej półce i czas go przetestować. Creme brulee to idealny deser do testu. Razem ze mną creme brulee robiła Iza (przepis pochodzi od Izy) i Kasia, zajrzyjcie też do nich.

Creme brulee
  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6-7 ziarenek kwiatów lawendy
Śmietankę podgrzać z cukrem, lawendą i wanilią - zarówno ziarenka jak i cała laska. Jajka z żółtkami rozmieszać w misce ale nie ubijać! Podgrzaną śmietankę przelałam przez sitko, żeby pozbyć się lawendy. Wymieszałam jajka ze śmietaną, przelałam do kokilek i piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 100 stopni przez 40-50 minut - tak aby było ścięte. Po wyjęciu z piekarnika przestudziłam i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Potem posypałam brązowym cukrem i skarmelizowałam go palnikiem.

17 komentarzy:

  1. ciekawe z tą lawendą, musiało pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada idealnie- widac ze palnik sie sprawdzil :) Zycze wam smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sobie palniczek, a jakie smakowite cuda z nim można wyczyniać ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny deser!! Uwielbiam, choć sama nigdy nie robiłam. Wprosiłabym się z przyjemnością do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ujęcie, Olu! Jak ładnie skarmelizowany cukier! :)
    I te miseczki! ;< Wy razem z Pyzą macie takie ładne, razem se chodzicie na zakupy, a mi nie kupiłyście takich! :P ;:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A żebyś wiedziała że razem byłyśmy :)
      po przygodzie z aniołkiem bym więcej nie liczyła na dostarczwenie do ciebie przesyłki w całości :)

      Usuń
  6. Pysznie się prezentuje. Bardzo lubię ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam i nie mam palniczka a jak to się robi pod grillem. Normalnie piekarnik i pod grzałkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dokładnie opisane, ja robiłam w piekarniku. ;)
      ...że się tak wtrącę. :D

      Usuń
  8. wygląda kusząco taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Deser pyszny i piękny! Skorupka cukrowa świetna. M.

    OdpowiedzUsuń
  10. To jeden z moich ulubionych deserow - niestety, jest tez bardzo grzeszny, wiec staram sie nie robic go czesto ;) Piekna skorupka!

    OdpowiedzUsuń
  11. a wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam?
    ech, a mam taką ochotę na niego! muszę w końcu się zabrać za ten creme.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jeszcze palnika się nie dorobiłam ;-) ale pod grillem w piekarniku też fajnie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...