piątek, 10 lutego 2012

placuszki z serka ricotta

Może skusicie się na weekendowe śniadanko, troszkę może bardziej pracochłonne ale smakiem wynagradzające te 10 minut mniej snu :)

Placuszki z serka ricotta
  • 250g serka ricotta
  • 100g mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • sok z pół limonki
W misce rozmieszać serek z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok z limonki. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Podałam z płynnym miodem, truskawkami i słodką śmietanką.

Inspiracja: Lato w kuchni przez okrągły rok, Nigella Lawson


10 komentarzy:

  1. poproszę kilka na śniadanie bo jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale delikatne muszą być te placuszki :) Zjadłabym takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne, lekkie sniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! Piękne są! Koniecznie muszę zrobić, może w niedzielę na śniadanko:) mniaaamm!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja tak delikatnie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne - mogą być też na kolacyjkę, nieprawdaż? M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do czego ten olej z orzeszków ziemnych? do ciasta?

      Usuń
    2. tak do ciasta, już poprawiłam

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...