Biała kiełbasa i kurczak w białym winie z porami
- 6 surowych białych kiełbasek
- 1 podwójna nieduża pierś kurczaka
- 1 łyżka suszonych płatków słodkiej papryki
- 1 por - biała część
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki białego wina
- ostra papryka w proszku
- suszony tymianek
Każdą kiełbaskę przekroić na pół, kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i poddusić pokrojonego w krążki pora. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek, ostrą paprykę , płatki słodkiej papryki i koncentrat. Wszystko dusić ok 5 minut. Włożyć kiełbaski i kurczaka zalać połową wina i chwilę poddusić, tak aby białko w kiełbasce i kurczaku się ścięło. Dodać tymianek i resztę wina i wstawić na 30 minut do piekarnika w temperaturze 150-170 stopni, od czasu do czasu przekręcając.
czy kiełbaski surowe czy parzone? u mnie też dzisiaj biała bo bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńW składnikach napisałam "6 surowych białych kiełbasek"
UsuńMmm, pychota:)
OdpowiedzUsuńInteresujące połączenie - nie testowałam jeszcze kiełbasek z kurczakiem. Wygląda smakowicie, przyprawy fajne, ląduje w notesie. M.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie! Idealne na nadchodzące święta:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olu:)