poniedziałek, 26 marca 2012

biała kiełbaska i kurczak w białym winie z porami

Biała kiełbasa i kurczak w białym winie z porami
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 1 podwójna nieduża pierś kurczaka
  • 1 łyżka suszonych płatków słodkiej papryki
  • 1 por - biała część
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wina
  • ostra papryka w proszku
  • suszony tymianek
Każdą kiełbaskę przekroić na pół, kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i poddusić pokrojonego w krążki pora. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek, ostrą paprykę , płatki słodkiej papryki i koncentrat. Wszystko dusić ok 5 minut. Włożyć kiełbaski i kurczaka zalać połową wina i chwilę poddusić, tak aby białko w kiełbasce i kurczaku się ścięło. Dodać tymianek i resztę wina i wstawić na 30 minut do piekarnika w temperaturze 150-170 stopni, od czasu do czasu przekręcając.

5 komentarzy:

  1. czy kiełbaski surowe czy parzone? u mnie też dzisiaj biała bo bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach napisałam "6 surowych białych kiełbasek"

      Usuń
  2. Interesujące połączenie - nie testowałam jeszcze kiełbasek z kurczakiem. Wygląda smakowicie, przyprawy fajne, ląduje w notesie. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie! Idealne na nadchodzące święta:)
    Pozdrawiam Olu:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...