Dorada z porami
- 2 świeże nie za duże dorady
- 1 średni por
- 1 zielona papryczka chilli
- garść czarnych oliwek
- 1 łyżka płatków słodkiej papryki
- 2 łyżki startego sera grana padano
- sól,
- olej,
- 1 łyżka masła
Rybki oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie oprószyć solą. Pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle, dodać pokrojone w krążki oliwki i posiekaną papryczkę chilli. Na koniec duszenia dorzucić płatki słodkiej papryki, ew doprawić solą. W każdy brzuszek rybki włożyć po łyżce farszu. Ryby przełożyć do naczynia do zapiekania, skropić olejem, wokół wyłożyć resztę farszu. Wszystko posypać serem. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.
Taka rybka, tak podana, to musi być pyszna! Pięknie i smacznie! Muszę się poprawic i częściej podawać rybę na obiad!
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające te dorady, i farsz pełen smaków i zapachów !!! M.
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszna! Moja faza na pory wciaz trwa...
OdpowiedzUsuńPołączenie ryby i porów zawsze się sprawdza. Wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńjestem za taką rybką, ale bez pora - nie lubię i już :)
OdpowiedzUsuńbez pora to nie to samo :)
UsuńWygląda wspaniale! nigdy nie jadłam dorady.
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie spróbować :)
Usuń