poniedziałek, 18 czerwca 2012

szaszłyki z indyka

Chyba jeszcze żadne nasze rodzinne grillowanie nie obeszło się bez szaszłyków. Za każdym razem są trochę inne. Zmieniam marynaty, dodatki do mięsa, które razem się pieką. Za każdym razem znikają błyskawicznie i zawsze ich za mało. Opcja szybka i niekłopotliwa. W razie niepogody udadzą się również na patelni czy w piekarniku.

Szaszłyki z indyka
  • filet z indyka ok 800g
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • pieprz cayenne
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
Mięsko pokroić w kostkę. Wymieszać miód, sos chilli, pieprz cayenne do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i trochę oleju i zamarynować indyka na minimum 2h. A potem tylko ponadziewać na szpadki, można poprzetykać cukinią albo cebulkami i grillować na złoto.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne mięsko, kruchutkie i pyszne. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki na grilla to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...