środa, 1 sierpnia 2012

pleśniak z jagodami

Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.

Pleśniak z jagodami
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki + 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka- oddzielnie białka i żółtka
  • 150g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1l jagód

  • Mąkę, 2 łyżki cukru, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 3 części, jedną większa i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagnieść ponownie z dodatkiem kakao aż się zabarwi. Wszystkie trzy kulki włożyć do zamrażalnika. Z białek należy ubić pianę, kiedy już ładnie stanie stopniowo dodać 2/3 szklanki cukru nadal ubijając aż będzie kremowa i błyszcząca - jak na bezę. Wyjąć z zamrażalnika ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce jarzynowej dużą kulkę ciasta. Następnie wyłożyć jagody, na nie zetrzeć kakaowe ciasto, wyłożyć bezę i na koniec zetrzeć małą jasną kulkę ciasta. Piec ok 40 minut w 180 stopniach., Kroić dopiero kiedy całkiem wystygnie. jagody można zamienić na inne owoce albo dżem.

11 komentarzy:

  1. brakuje mi podpowiedzi jakiej wielkości blaszki powinnam użyć a ciasto wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pyszne! Później oczekuję ze śliwkami... można wykorzystać czas powideł - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pleśniaka w każdym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. wieki nie jadlam .. juz zapomnialam o tym ciescie a takie pyszne !!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pleśniak z jagodami to bajka... musiał być przepyszny....

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusząca ta pianka! Uwielbiam pleśniaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega apetycznie!! Wciąż się zastanawiam, dlaczego tak się bronisz przed tymi ciastami, bo co upieczesz, to cudo:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się nawet tak bardzo nie bronie ale jakoś nadal nie jestem przekonana :)

      Usuń
  8. O matko te ciasto musiało być zniewalająco pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...