Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.
Pleśniak z jagodami
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżki + 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka- oddzielnie białka i żółtka
- 150g margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 1l jagód
Mąkę, 2 łyżki cukru, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 3 części, jedną większa i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagnieść ponownie z dodatkiem kakao aż się zabarwi. Wszystkie trzy kulki włożyć do zamrażalnika. Z białek należy ubić pianę, kiedy już ładnie stanie stopniowo dodać 2/3 szklanki cukru nadal ubijając aż będzie kremowa i błyszcząca - jak na bezę. Wyjąć z zamrażalnika ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce jarzynowej dużą kulkę ciasta. Następnie wyłożyć jagody, na nie zetrzeć kakaowe ciasto, wyłożyć bezę i na koniec zetrzeć małą jasną kulkę ciasta. Piec ok 40 minut w 180 stopniach., Kroić dopiero kiedy całkiem wystygnie. jagody można zamienić na inne owoce albo dżem.
Ale mi ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńbrakuje mi podpowiedzi jakiej wielkości blaszki powinnam użyć a ciasto wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńpiekłam w formie 20x30
UsuńPiękne i pyszne! Później oczekuję ze śliwkami... można wykorzystać czas powideł - M.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniaka w każdym wydaniu.
OdpowiedzUsuńwieki nie jadlam .. juz zapomnialam o tym ciescie a takie pyszne !!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pleśniak z jagodami to bajka... musiał być przepyszny....
OdpowiedzUsuńKusząca ta pianka! Uwielbiam pleśniaka :-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!! Wciąż się zastanawiam, dlaczego tak się bronisz przed tymi ciastami, bo co upieczesz, to cudo:)!
OdpowiedzUsuńjuż się nawet tak bardzo nie bronie ale jakoś nadal nie jestem przekonana :)
UsuńO matko te ciasto musiało być zniewalająco pyszne!
OdpowiedzUsuń