Może ktoś wybiera się w weekend na grilla? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co wrzucić na ruszt, zapraszam na pyszne i delikatne szaszłyki z indyka z cukinią.
Szaszłyki z indyka z cukinią
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- 2 łyżki oleju
- tymianek
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Indyka pokroić w kostkę i wytaplać w marynacie. Ostawić na minimum godzinę. Cukinię pokroić w plastry lub mniejsze kawałki, zależy od jej wielkości i również wytaplać w marynacie - nie musi leżakować. Nabijać naprzemiennie na szpadki, grillować do zezłocenia.
Indyk i cukinia - zawsze pyszne, można tylko wymieniać marynaty! M.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie przepyszne :) polecam też połączenie cukinii z kurczakiem z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowany-kurczak-z-cukinia-i-sosem-czosnkowym/ :)
OdpowiedzUsuń