poniedziałek, 3 września 2012

genialne żeberka ze śliwkami

Powiem nieskromnie, żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie  i wypadowo, a żeberka były pysznym dopełnieniem. Byliśmy na pokazie ręcznego robienia lizaków w Manufakturze cukierków, byliśmy na bajecznych włoskich lodach Limoni,  w łazienkach odwiedzić wiewiórki, zobaczyć rzutem na taśmę ostatniego dnia aleję chińskich lampionów, a na koniec weekendu na meczu - jedynym na który można pójść z dzieckiem, czyli charytatywnym.

Żeberka ze śliwkami
  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka różowego wina
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprze
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej
  • 20 dojrzałych śliwek
Żeberka pokroić na małe porcje wzdłuż kostek. W płaskiej misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i połowę papryki. Obtoczyć w tej mieszaninie mięso i obsmażyć na złoto. Przełożyć do większego rondla o grubym dnie. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na nowym oleju. Dodać do mięsa. Żeberka podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić chwilę pod przykryciem ok 10 minut. W dużym kubku wymieszać wino, miód, koncentrat i resztę papryki. Wlać do rondla, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do miękkości żeberek - wyjdzie pewnie około 20 minut. Na koniec dorzucić wypestkowane śliwki i niech pyrczy jeszcze z 5 minutek. Sos jest genialny, mięsko mięciutkie i aromatyczne. Serdecznie Wam polecam! SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Genialne, rzeczywiście geenialnee :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skromność w przypadku TYCH żeberek absolutnie niewskazana!!!
    Były przepyszne,rozpływały się w ustach, a sos boski!!! Powtórka natomiast wskazana, jak najbardziej! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za żeberkami w sosie nie przepadam , ale bardzo fajny blog , pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze staram się wypróbować ciekawe przepisy ten wy próbuję jutro.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...