sobota, 1 września 2012

tortilla miodowo-pikantna

Przed Wami kolejna odsłona tortilli. Tym razem placki były paprykowe, a mięsko dosyć ostre i wyraziste dzięki przyprawie cevapcici. A może by tak zabrać takie pyszne tortille na pierwszowrześniowy piknik na pożegnanie wakacji? Co Wy na to? Zawinąć dokładnie, opakować w pergamin albo folię aluminiową, włożyć do koszyka, do tego lemoniada i  koniecznie dobry humor. Piknik na pewno się uda :)

Miodowo-pikantne tortille

Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 150-160ml mocno ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i paprykę, dolewamy mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Musi być elastyczne. Formujemy kulkę, odstawiamy na pół godzinki. Następnie dzielimy na 8 równych kulek i znowu odstawiamy na 10 minut. Formujemy placki i smażymy na gorącej, suchej patelni, po minucie z każdej strony. Usmażone tortille odkładamy pod wilgotną ściereczkę.

Zawartość tortilli:
  • pierś kurczaka zamarynowana w miodzie, w soli i pieprzu i przyprawie cavapcici, a następnie usmażona na rumiano.
  • mix sałat
  • pomidory pokrojone na ćwierć plasterki
  • zielony ogórek pokrojony na półplasterki
  • sos czosnkowy, czyli gęsty jogurt z łyżeczką majonezu i świeży czosnek a to wszystko zmiksowane.

4 komentarze:

  1. Marynata miodowa? Pierwsze słyszę. Intrygujące połączenie smaków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta miodowa marynata.. pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście piknikowa smakowitość - a tortilla bardzo urodziwa.M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...